През 9-те месеца на бременността коремът ви нараства успоредно с развитието на бебето в утробата. Колкото повече плодът расте, толкова по-силно „хралупата“ изявява своята външна индивидуалност и изисква повишени грижи.

От какво се определя неговата форма

В 8-ия месец коремът ви ще добие характерна форма, която се определя най-вече от конструкцията на фигурата ви, както и от коремната ви мускулатура. Ако ще раждате за първи път и сте миньонче, имате тесен таз или просто мускулите ви са по-стегнати, коремът ви ще добие заострена форма. Ако пък сте по-пухкава или вече сте раждали, най-вероятно ще се разхождате със сферичен корем.

Проверете: Кога е вашият термин - калкулатор на бременността

И той иска грижи

Кожата се състои от три слоя – епидермис, дерма и  хиподерма.  С дебелина около милиметър, дермата е най-гъвкавият слой, защото съдържа еластични съединителнотъканни влакна. Ако този слой е под постоянно напрежение от опъване, както се случва с кожата на корема през бременността, неговата еластичност изчезва. Така бавно и неусетно се появяват стриите.

Прочетете още: Съвпадение или съдба - две бебета с еднакви имена

Често първите белези са налице още в началото, когато бременността едва започва да личи, но най-много се появяват в 9-ия месец, когато наддаването на килограми е най-голямо и опъването на кожата е най-силно. Няколко седмици преди раждането е пикът на появата на стриите. Ако внимателно се вглеждате, всеки ден ще откривате нова резка. За жалост повечето потомки на Ева са предразположени към появата на стрии и около 80% от бъдещите майки се сдобиват с тях.

Ако искате да се предпазите от този козметичен дефект, започнете грижите още в началото на бременността (около 3-ия месец) и продължете поне няколко седмици след раждането. Така шансът синкавите белези да избледнеят ще се увеличи. Важното е да сте упорита.

Прочетете още: Д-р Добринка Петрова за желанието за нов живот

Нанасяйте подходящ крем (изборът е богат!) с леко пощипване, като повдигате кожата с 2–3 намаслени пръста. След като вземете душ, покривайте намазания участък с топла влажна кърпа. Не втривайте мазилото с длан, за да не възбудите чувствителната матка и да предизвикате контракции.

Не страдайте драматично, ако след 9-те месеца ви се появят стрии. Приемете ги като малка жертва, която си струва да понесете заради прекрасното малко създание, което обожавате.

Сигнал за старта...

С времето коремът ви все повече нараства, става по-кръгъл и издаден напред, а пъпът ви постепенно се изглажда. Разтягането на мускулите, сухожилията и съдовете в тази област води до повишена чувствителност, която често създава дискомфорт на бъдещата майка. Добрата новина е, че това е почти сигурен знак, че срещата с бебчето наближава.