Детето ви търка с ръце очите си, които сълзят, и премигва твърде често?! То трудно отваря очи след събуждане, става раздразнително, а спокойният му сън е нарушен. Това са симптоми, които ви подсказват, че вашето дете може би страда от конюнктивит. Всъщност най-характерният белег на това възпалително заболяване е зачервяването на очната лигавица (прозрачната тъкан, която покрива очната ябълка и вътрешната част на клепачите). Причинителите на най-често срещаното очно заболяване сред децата могат да са бактерии (стрептококи, стафилококи и др.), вируси, гъбички, паразити, механични частици, алергени (полени, храни, лекарства, студ и др.) или пък дразнители от външната среда (тютюнев дим, силна слънчева светлина и др.).

Защо НЕ Е толкова важно да имаме второ дете

Ако причина за конюнктивита са бактерии или вируси, възможно е възпалението да обхване и ръбовете на миглите, както и целите клепачи. Кожата се зачервява, появяват се оток и болка, а очите започват да сълзят или да отделят слузно-гноен секрет, от който клепачите се слепват. Алергичният конюнктивит се характеризира със силен сърбеж, често придружен с хрема.

Алергия или зараза?

Когато причината за конюнктивита е алергия, той не е заразен. В повечето случаи обаче е заразно заболяване, причинено от вредни бактерии или вируси. На места, където се събират много деца, каквито са детските ясли и градини, инфекцията може да прерасне в епидемия. Чрез отделящия се секрет от очите на болното дете заразата може да се предава например от играчките, които то е пипало. Потенциален преносител на болестта са замърсените ръце, пръските при кашлица или кихането на болни с вирусни заболявания и т.н.  

Помага ли кърмата?

За да постави диагнозата конюнктивит, офталмологът взема за микробиологично изследване секрет от конюнктивния сак на окото. Лекарят трябва да изключи други възможни очни заболявания (например вродена глаукома) и с точност да определи причинителя на възпалението, за да назначи подходящо лечение. Ако причината за конюнктивита е алергия, често се налага консултация и с алерголог или с оториноларинголог.

Защо първите 4 години от живота на детето са толкова важни

Има обаче родители, които решават да приложат някои „бабини” рецепти, за да прогонят болестта. Например в очите на детето капват няколко капки кърма. Майчиното мляко може да донесе облекчение на разранените от кърменето зърна на гърдите, но не и на очите, болни от конюнктивит. В случай че заболяването е бактериално, кърмата се превръща в добра храна на бактериите, която стимулира тяхното размножаване и може да задълбочи възпалението. Ето защо не провеждайте самостоятелно лечение, без да се консултирате със специалист.

Ако конюнктивитът се подцени или се лекува неправилно, той може да стане хроничен и да доведе до усложнения, като възпаление на очната ябълка, увреждане на роговицата на окото и т.н.

Как да предпазите детето?

  1. Още в родилния дом на всяко бебе се поставят капки и в двете очи, като задължителна профилактика срещу гонококова инфекция. След изписването на детето от родилното обаче най-ефективната профилактика срещу заразния конюнктивит си остава добрата хигиена. За да намалите възможността да предадете на мъника бактерии или вируси – причинители на конюнктивита, спазвайте някои основни принципи.
  2. Докосвайте детето само с добре измити със сапун ръце (без дълъг маникюр).
  3. Винаги поддържайте и неговите ръце чисти и с изрязани нокти.     
  4. Перете дрехите и спалното бельо на детето със специални препарати и никога не използвайте белина.
  5. Редовно мийте играчките на бебето с вода и сапун, но не ги дезинфекцирайте със спирт.
  6. Ограничавайте контактите на детето с други болни от конюнктивит, хрема или кашлица.
  7. Проветрявайте често стаята на бебето, за да влиза чист и свеж въздух.