Текст: Феодорина Ляскова

„Моя пациентка от Бургас, майка на две малки деца, ме потърси преди време, за да й помогна да изчисти тялото си от токсини. Призна ми, че иска да роди трето бебе, но то да е здраво, тъй като първите две били доста болнави и тя почти всеки ден се налагало да ги води в поликлиниката за различни неразположения. Разбрала, че за да е здраво бебето, трябва да детоксикира организма си, преди да зачене. Обеща ми да спазва всичко, което й препоръчам“, споделя случай от практиката си д-р Добрина Атанасова, ендокринолог и гастроентеролог, проучвала античното и средновековното лечителство, работила с тибетски и китайски лечители, създала билкови програми за детоксикация, за лечение на щитовидната жлеза (Базедова болест, тиреоидит на Хашимото, тиреотоксикоза, възли), на хемороиди, депресия.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Д-р Чучумишев за бременността, раждането и всичко между тях

След две години двете се срещнали отново и майката се похвалила, че третото й дете не боледува често, както по-големите й деца. Младата жена се въздържала от цигари и алкохол, хранела се според кръвната си група с чисти и здравословни продукти, както я посъветвала д-р Атанасова. Бъдещите родители, когато решат да създават поколение, е добре да променят начина си на живот още преди жената да зачене, препоръчва лекарката.Това се отнася особено за майката, но здравето на таткото също е от значение. Добре е и той да се подложи на детоксикация, за да се повиши енергията му, което се отразява на качеството на спермата. На двамата лекарката препоръчва и лесни упражнения, които премахват енергийния дисбаланс и съживяват енергията им.

ПРОВЕРЕТЕ: Калкулатор за пола на бебето 

Защо детоксикацията помага на жената да зачене лесно и да роди здраво дете? Д-р Атанасова прилага билкова програма за изчистване, която трае 3 дни. Тя помага да се изхвърлят жлъчни камъни, нормализира високите нива на кръвното налягане, на холестерола и триглицеридите, изчезват акнето и розацеята. Изчистването на организма се вижда по фекалиите, които човек изхвърля. Докато трае процесът, не се яде, а после се прави захранване със специална храна. Тази детоксикация предпазва бременната от запек. Диарията или запекът зависят от състоянието на жлъчката. Ако бъдещата майка е изчистила жлъчката с детоксикация, няма да страда от тези неразположения, когато забременее. След детоксикацията карам жените да посетят гинеколога си, за да им измери температурата на влагалището, която е изключително важна за забременяването, казва д-р Атанасова. Ако е по-висока – сперматозоидите умират, ако е по-ниска – забременяването се затруднява. Влагалището трябва да е с определена температура, която да е постоянна.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Съвпадение или съдба - две бебета с еднакви имена

За жените, които страдат от хемороиди, също има билкова смес, която ще им спести дискомфорта по време на бременността.

Ако жената има оплаквания, свързани с щитовидната жлеза, също трябва да се лекува, преди да зачене, защото е възможно да предаде проблемите и на бебето, предупреждава ендокринологът. Каквито и други заболявания да има жената, добре е да ги излекува, тъй като е възможно много от тях да се наследят от плода. Безразборните сексуални връзки съвсем не са безобидни за жените – може да доведат до безплодие. При тях се извършва обмен на енергия, освен на телесни течности, което също оказва влияние върху детеродните способности. Дори ако жената успее да зачене инвитро, може да не успее да задържи и износи плода.

По време на бременността, ако бъдещата майка настине, не бива да бърза с лекарствата. Добре е да ги взема само след консултация с лекар, ако се налага. Може да опита първо с чайове и билки, с популярни „бабешки лекове“, доказали ефективността си с времето, съветва д-р Атанасова. Хремата и кашлицата да не се пренебрегват и веднага да се лекуват. Бременната жена трябва да се пази и да не ходи с къси блузки, които оголват корема или кръста, да пази краката си топли.

Четири са факторите, които ни разболяват

Това са храната водата, въздухът и стресът. Към тях напоследък се добавя и широката употреба на пластмасата. Много от храните, които консумираме, не ни осигуряват необходимите вещества и клетките ни боледуват и умират от глад. Съдържат подобрители, консерванти, оцветители, набухватели и други съставки, за които казват, че не са отровни, но всъщност ни разболяват. Водата мирише и като я дезинфекцират с химикали, развалят качеството й. Въздухът е силно замърсен с тежки метали, подложени сме на стрес всеки ден. Бъдещата майка трябва да внимава с какво се храни. Не бива да липсват в храната й витамини и минерали като калций, магнезий, желязо, фолиева киселина и те да са натурални, а не химически субстанции. Не бива да приема витамин D на капки. Може да си ги набави само от живата храна и слънцето. Разбира се, не бива да прекалява нито с порциите, нито с добавките, защото тялото приема точно определени количества, излишното се изхвърля. Ако жената има непоносимост към глутена, трябва да яде безглутенови храни. Много от алергиите на децата се дължат на замърсената и изкуствена храна, с която се е хранила майката по време на 9-те месеца.

Храната се усвоява по кръвен път и всеки трябва да знае какво да яде

„Прилагам към лечението и хранене според кръвната група, защото храната се усвоява в зависимост от нея, обяснява д-р Атанасова. Не може да се яде всичко, както и не може да се прелива кръв безразборно. Всеки трябва да знае кои са неговите храни. Ако яде според кръвната си група, храната ще се усвоява по-добре, а отпадните продукти и токсините ще са по-малко. Например хора с кръвна група АВ не бива да ядат елда. Лещата пък не е подходяща за група 0 и група В. Всички кръвни групи могат да хапват гъби, които са богати на протеини. Ако усвоявахме поне 20% от тях, можеше да заместят месото, но ние поемаме едва 5% от белтъците в гъбите. Месото също е различно за различните кръвни групи. За кръвна група 0 са подходящи телешко, агнешко и заешко месо. За кръвна група АВ са подходящи пуешко, заешко и агнешко. Хората от кръвна група А е добре да са вегетарианци или рядко да хапват бяло пилешко месо, защото то не е кръвоснабдено и не съдържа токсичните вещества, които ги има в бутчетата и крилцата. За всички кръвни групи е подходяща рибата. Рохко яйце могат да консумират всички, защото жълтъкът съдържа най-ценните вещества. Важно е и как мисли бъдещата майка, добре е да насочва вниманието си към приятни и красиви неща, а неприятните да ги игнорира, тъй като всичко това се предава на бебето. Плодът от първите дни има памет – той усеща и помни всичко и възпитанието на детето трябва да започне от първите месеци на бременността.

Добре е раждането да става по естествен начин. То е физиологичен процес и докато трае, става прочистване на тялото на майката и на бебето. По време на секцио енергията на майката се прекъсва, което ще създава проблеми по-късно. Бебето пък се стресира от бързото му изваждане от майчината утроба.

Детето да се кърми по-дълго, за да е здраво, и да му се дава вода

Има билки за увеличаване на кърмата, която трябва да е не само достатъчно като количество, но и като качество, подчертава д-р Атанасова. Добре е малкото да се кърми възможно по-дълго време. Важно е да му се дава и вода. Клетките ни са съставени от 90% вода и тя не може да се замени с нищо друго. В началото на бебетата се дава преварена вода, а по-късно замразена и размразена вода със стайна температура. По този начин водата хем се дезинфекцира, хем се променя структурата на кристалната й решетка. В горещото време и майките могат да пият газирана вода с кубчета лед, които я дегазират. Това е начин бързо да се утоли жаждата. Ние имаме и естествено газирани води. Иначе другите газирани напитки са вредни и с много химически вещества.

Вкусът на децата към здравословната храна се възпитава от най-ранна възраст. Това ще ги предпази и от наднормено тегло и затлъстяване, които зачестяват напоследък при тях. На малките не бива да се дават готови сокове, а само прясно изцедени, за като предпочитане е да се използват стъклени шишета. Не е добре да им се дава сладолед, защото е възможно понякога да развият от него полиомиелит (детски паралич) при наличието в него на определена бактерия, алармира д-р Атанасова. Щом бебето започне да сяда след шестия месец, добре е да се храни на масата заедно с възрастните. Да се избягва употребата на пластмасови съдове. Бебешките аксесоари обикновено са пластмасови и затова е добре да се ограничи употребата им.

Малките да се разхождат на слънце всеки ден, но от 9 до 10 ч., през останалото време може да са на сянка. Не бива да се излагат на силното слънце в обедните часове.

След раждането на детето майката също трябва да спазва здравословен режим на хранене, физическа активност и почивка. Не бива да пуши. Добре е дрехите на бебето, на майката и спалното бельо да са от естествена материя. Изкуствените тъкани „крадат“ от енергията ни, напомня д-р Атанасова.