Терапевтичният смях осигурява устойчива психика и имунитет на новородените! Смехотерапията действа подмладяващо на организма, помага при диабет, при проблеми с кръвното налягане и щитовидната жлеза, при стрес, възстановява функцията на червата. Освен това терапевтичният смях отпуска и балансира бременните и постига изключителни резултати при безплодие, твърди Моника Балаян, психолог, преминал обучение при най-добрите специалисти в Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Тя преподава смехотерапия от години, автор е на програми за оздравяване и усъвършенстване, има наблюдения върху своите курсисти и проблемите им. Специално за списание „9 месеца” психоложката разказва за целебната сила на смеха и е категорична, че със смях можем да повишим имунитета си само за няколко минути.

ВСИЧКО ЗА ЯЙЧНИКОВИЯ РЕЗЕРВ

Неслучайно казваме, че смехът е здраве, посочва специалистката и припомня, че смехотерапията е забравено старо знание. В работата си тя използва терапевтичен смях, в който участват цялото тяло и ум, всяка клетка от организма. Чрез него ставаме като децата, смеем се от сърце и цялото ни тяло се тресе от смях. Не става дума за смеха, който идва от гърлото, за ироничния или саркастичния смях, а за искрен смях, чрез който даваме сигнал на тялото ни, че всичко е наред, че сме спокойни и щастливи. По този начин проблемите сами изчезват. „Задачата на курса ни е да припомни този забравен смях, при който цялото ни същество ликува”, казва Моника, която е помогнала на няколко потиснати млади жени да забременеят и да родят щастливи бебета. „Един от най-бързите методи да забременее жената, в цял свят, е смехотерапията. Особено когато причините са психосоматични.”

ЗАЩО Е ВАЖНА ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА ПРЕДИ ЗАЧЕВАНЕ И В РАННА БРЕМЕННОСТ

Психоложката помага и на вече бременни жени да постигнат баланс. Обяснява, че чрез смеха веднага става отпускане и се изпраща сигнал до мозъка, че всичко с тялото и психиката на бременната жена е наред. „Веднъж ликвидирани със смеха, проблемите не се връщат обратно”, казва Моника и е убедена, че в организма се извършва някаква трансформация и нещо се променя завинаги. Смехът ни освобождава от всички емоции, които стягат тялото: страх, безпокойство, ненавист, завист, агресия, гняв, омраза. Това са емоциите, които веднага ни удрят в гърлото, сърцето или стомаха, а по време на смехотерапия ние черпим тялото си със смях, радост, ентусиазъм и въодушевление. Смехът е полезен и за половите органи. Неслучайно в бразилска клиника от години лекуват импотенция при мъжете и безплодие при жените чрез терапевтичен смях.
По време на смехотерапия бременната жена веднага може да се почувства комфортно и щастливо. Терапевтичният смях влияе прекрасно и на плода, освен това радостната жена ражда деца с по-добър имунитет, по-силна психика и устойчиви на стреса. Това важи и за новородените, и за техните майки. Смехът помага дори човек да се втали и да влезе във форма, като ускорява метаболизма – това е потвърдено с медицински изследвания, казва Моника Балаян.

С КАКВИ ЦВЕТОВЕ ДА СЕ ОБЛИЧА БРЕМЕННАТА ЖЕНА

Съвети
- Добре е по време на бременността жената да бъде в непрекъснато радостно общуване с плода. Да му казва колко го обича, колко е желан, хубав и очакван. Питайте го добре ли е и как се чувства, съветва още Моника. Важно е да разговаряте с детето си, докато е в утробата ви, да сте весели. Всеки път, когато жената общува с плода, тя подава сигнал, че е щастлива, че ще се появи нов живот и тази нова душа ще знае, че е желана и обичана. „Смятам, че общуването между майката и детето става още много преди да се появи бременността и че жената, която е весела, светла и радостна, привлича душата на рожбата си.”
- Избирайте съзнателно комедии, четете и разказвайте вицове и винаги търсете смешната страна на живота.

По време на курса по смехотерапия се прави и лекуваща гимнастика. Тя не е сложна, но съдържа важна съставка, която я прави доста ефективна, понеже е свързана отново с магията на смеха и радостта. „Изпълняваме упражненията с изключително настроение и веселие, което веднага изпраща сигнал до тялото, че всичко е наред и всичко се нарежда на мястото си. Действа добре при гръбначни и ставни проблеми, при мускулни болки и обездвижване.”

„Имаме специална гимнастика за очите по метода на д-р Бейтс, която действа чудотворно. Очите са свързани с главния мозък, така че тези упражнения влияят именно на него. Неслучайно казваме: „Махни розовите очила” или „Не бъди черноглед”. Мозъкът работи през очите, а по време на смехотерапия зрението се подобрява веднага.” Чрез медитативни техники и смях се прави и очистване на цялото тяло ­– черен дроб, бъбреци, бял дроб, черва, минава се през всички органи и системи в човешкия организъм.
Психоложката сравнява тялото на човека със сграда, а половата система – с химична лаборатория, където се произвеждат хормоните на младостта. Затова по време на смехотерапията се прилагат и специални древни техники, които действат благотворно на пикочо-половата система. Благодарение на тях се активизират и хормоните на младостта, а резултатът е подмладяване и оздравяване.

Още през първия ден курсистите се обучават как да се смеят така, че смехът да тръгне от корема. Правят се и весели и смешни упражнения, чрез които присъстващите да се освободят от това, което ги натоварва, и да станат по-позитивни. Всеки ден в продължение на 5 поредни дни задължително има и смях, който започва от 10 минути, а в края, когато курсистите са вече отпуснати, се смеят по 40 минути.

Текст: Драгомира Иванова