На Благовещение 9 МЕСЕЦА отбеляза 27 години. Ех, как лети времето?! Вие – родители, го усещате най-добре. Бъдещите обаче тепърва ще почувстват колко важно е да не пропускат първите ценни години с детето. Следвайки този пример, сме благодарни за всичко дотук и нетърпеливи за предстоящото.

Повечето от вас знаят, че нашият рожден ден винаги идва с кампания в подкрепа на българските семейства. Създадохме тази традиция и заедно със съмишленици и приятели, успяхме да подарим радост и сигурност на немалко майки и татковци.

За нас е истинско удоволствие да представим и новата инициатива: Точица Любов, свързана с популяризирането на феталната морфология – преглед, който е от изключително значение.

Не, това не е просто ,,красива фотосесия‘‘ на нероденото бебе, а оценка на развитието на плода през различните гестационни седмици.

Наши партньори в начинанието са професионалистите от МЦ ,,Д-р Калчев‘‘, а в главна роля влиза д-р Владимир Чучумишев. Той е специалист по акушерство гинекология, сертифициран по фетална медицина за извършване на биохимичен скрининг и провеждане на високоспециализирано изследване - фетална морфология.

Какво ви очаква: Една бъдеща майка ще получи три фетални морфологии при д-р Чучумишев

Междувременно: Ще публикуваме полезна информация по темата през цялото време, докато кампанията е активна.

Кога започваме: от 27 март до 2 май/2023 година

Как да се включите: Лесно е! Пишете ни на имейл [email protected] и ни споделете: как се казвате, откъде сте, в коя гестационна седмица от бременността се включвате. Не пропускайте да оставите и телефон за контакт.

Финал: Ще изтеглим името на победителя, излъчвайки на живо във Фейсбук страниците на 9 МЕСЕЦА и МЦ ,,Д-р Калчев‘‘.

Подробности за феталната морфология

По време на бременността се извършва така наречената фетална морфология, която е част от скрининга на откриването на вродени аномалии на плода.

Извършва се чрез ехография в различни периоди от бременността:

•       комбиниран биохимичен скрининг УЗ + кръвно изследване, между 11 – 13 г.с.+ 6 дни;

•       УЗ преглед в 20-23 г.с. за изследване на феталната морфология;

•       фетална ехокардиография в 20-24 г.с.;

•       УЗ преглед в 28-32 г.с. с оценка от доплер на кръвотока в плода, маточните съдове и плацентата.

ВАЖНО: препоръчително е, жени с нормално протичане на бременността, да се наблюдават ежемесечно при специалист по акушерство и гинекология. Жените с проблемна бременност или предишна такава, да посещават кабинет на своя наблюдаващ лекар, на всеки две седмици.

Успех, дами! Бъдете здрави.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ